Ett uppslagsverk om Dalahästar framtaget av Göran Samuelsson, Siv Samuelsson och Johan Nordström © 2010 - 2015. Allt material är skyddat enligt upphovsrättslagen och får inte användas utan medgivande från upphovsrättshavarna.

Min bakgrund

Från Dalahästen - en kulturskatt
Version från den 30 april 2010 kl. 18.24 av Admin (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Navigering  –  Dalahästen  |  Byar/krusare/snidare  |  Min egen bakgrund


Görans bakgrund

Många av oss samlare har oftast någon form av anknytning till hästar/trähästar/dalahästar i sin släkthistoria, som i mitt eget fall sträcker sig generationer bakåt. Här kommer några axplock av de "hästar" som funnits i min släkt.

Min morfars far snidade en trähäst åt sin son någon gång mellan 1881 – 1884. Historien kring denna trähäst har berättats för mig sedan jag var barn. Morfar berättade: ”Då jag var 4 år bodde vi på Nås Finnmark där torpet fattade eld och brann ned till grunden. Jag vaknade en natt av att min far ropade "elden är lös,ut ur huset"! Det enda jag fick med mig var min trähäst, den käraste leksak jag ägde”. Denna trähäst hade min morfar med sig hela livet som en magisk skyddssymbol mot bränder. Han och hans familj bodde på många platser i Dalarna. Trähästen fanns med överallt och den lades ofta på vindsutrymmen.

Järnahästen och Vikingahästen Eldfamne

Under många år har jag sökt efter min morfars trähäst, men tyvärr är den borta. Jag kände då ett behov av att försöka återskapa en häst med egen hand. Jag snidade då fram en modell som fick namnet ”Järnahästen”. En sockenhäst som representerar gamla Järna socken i Dalarnas Län.

Några år senare skapades ännu en modell Vikingahästen ”Eldfamne”.

Referenser

  • Eget bildmaterial

Externa länkar