Ett uppslagsverk om Dalahästar framtaget av Göran Samuelsson, Siv Samuelsson och Johan Nordström © 2010 - 2015. Allt material är skyddat enligt upphovsrättslagen och får inte användas utan medgivande från upphovsrättshavarna.

Johan bakgrund

Från Dalahästen - en kulturskatt
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Navigering  –  Dalahästen  |  Byar/krusare/snidare  |  Johans bakgrund


Johans bakgrund

Mitt intresse för äldre dalahästar började som en ren tillfällighet. Jag är uppväxt i Grums i Värmland men släkten på min mammas sida är från Dalarna och det har därför blivit otaliga resor dit genom åren. I samband med ett midsommarfirande i Rättvik 2001 minns jag att jag köpte en antikinspirerad dalahäst. Två somrar senare blev det en till och efter det ytterligare någon. Samlingen ökade, framför allt med sk sockenhästar eller byhästar, och det var också genom dem och Järnahästen som jag lärde känna Göran och Siv. Det i sin tur ledde till en inbjudan till en dalahästutställning av äldre hästar i Mora 2006. Jag minns att det framförallt var två saker som förvånade mig på utställningen och väckte mitt intresse:

  • Vad många gamla fina hästar de hade – hade det verkligen gjorts så många som utställningen indikerade?
  • Görans berättelse om ursprung på de flesta av dessa.

Jag hade vid den tiden faktiskt kommit över ett par lite äldre hästar som Göran bedömde åt mig. Det är faktiskt först nu, fyra år senare, som han nästan helt har övertygat mig om att bedömningen han gjorde då av en blå Vattnäshäst från familjen Nisser stämmer!

Tjusningen och utmaningen med att samla äldre dalahästar är just att försöka kunna sätta rätt namn och ursprung på hästen - alla är ju olika och med några enstaka undantag osignerade. Innan utställningen i Mora hade jag flyttat till Stockholm och sökte säkerligen efter nya intressen och att det blev just dalahästar låg då nära till hands. Vad jag upptäckte tidigt var att om man skulle ha någon möjlighet att lista ut vem som krusat en häst så måste man äga många eller åtminstone ha tillgång till många och bra bilder. Det är först då som man kan hitta den röda tråden. Genom endast ett verifierat exemplar av varje krusare skulle man kunna sätta rätt namn på nästan alla hästar! Enkelt är det inte och den bedömning vi har gjort av hästarna på hemsidan kan komma att förändras efter att "nya" hästar dyker upp. Genom den här sidan och dess bilder får ni nu utökade möjligheter att klura på ursprung på eventuella hästar i er närhet och naturligtvis ser vi fram emot att ni kontaktar oss om ni har funderingar eller vill få hjälp med bedömningar. Samtidigt hoppas vi också kunna samla in värdefull information som vi vet finns därute genom kontakten med er.

Lycka till! Johan