Ett uppslagsverk om Dalahästar framtaget av Göran Samuelsson, Siv Samuelsson och Johan Nordström © 2010 - 2015. Allt material är skyddat enligt upphovsrättslagen och får inte användas utan medgivande från upphovsrättshavarna.

Anders Nisser

Från Dalahästen - en kulturskatt
Version från den 17 februari 2010 kl. 09.54 av Goran (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Anders Nisser (1900 -1971),Vattnäs Gift med Karin Persson ( 1899-1925)

Biografi

Anders fick sen barnsben lära sig konsten att både snida och krusa hästar av sin far Lars Nisser och ”Mor Nisser”, Vattnäs. Men han kom att ägna sig nästan enbart åt framtagning av ämnen som han och Lars sedan snidade. Det var även Anders och Lars som spacklade och grundmålade hästarna inför krusningen. Enligt utsago var Anders en mästare på att hantera yxa och handsåg. Först efter Lars och Karins död 1947-48 så började han också krusa på nytt.

Anders var också den som omkring 1920 började snida tuppar och grisar. I mitten på 1920 talet tillverkades de första blå hästarna.

Anders och Karin fick sonen Oskar Nisser (1920-1995)

Kännetecken

Kännetecken på Anders krusning är bl.a att han inte använde sig av tekniken med blandfärg i penseln. I början krusade han enfärgad sadelbård men senare lade han till prickar med streck i denna bård. Anders var verksam med att snida och krusa hela livet ut, alltså till 1971.

Bildgalleri

|

Anders N första.png

Häst av Anders Nisser" |

Anders N andra.png

Detaljer

Referenser

Andra källor

Externa länkar