Ett uppslagsverk om Dalahästar framtaget av Göran Samuelsson, Siv Samuelsson och Johan Nordström © 2010 - 2015. Allt material är skyddat enligt upphovsrättslagen och får inte användas utan medgivande från upphovsrättshavarna.

Övriga trähästar

Från Dalahästen - en kulturskatt
(Omdirigerad från Trähästar)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Navigering  –  Dalahästen  |  Byar/krusare/snidare  |  Övriga trähästarÖvriga trähästar

Här följer bilder på trähästar av både kända och okända tillverkare.

Biografi

Från Ljusdal, Hälsingland kommer Edvin From (1897-1964). Han och hans far Lars From (1867-1945) snidade bl.a mycket vackra hästar.

Oftast är hästarna signerade med initialer på den bakre hoven. Fadern signerade med L F och sonen med E F.

Ivan Fisk (1912-1991) var verksam i Skattkärr, Värmland, i familjens snickerifabrik. Han var en känd figur i Karlstadstrakten och snidade bl.a hästar och kor. Men även träfigurer/trägubbar.

Oftast signerade han sina alster med I.Fisk.

Upphovsman till Göingehästen var en hantverkare Thomas Johansson f.1841 i Bälinge,Skåne. Det var i Osby före 1895 som han började med trähästtillverkningen. De blev populära och fick namnet Osby-hästar. Benämningen Göingehästar kom senare i tiden.

Efter Thomas död 1907 var det hans äldsta dotter Gerda tillsammans med sin make som fortsatte tillverkningen av trähästarna. De blev 1911 bosatta i Killeberg. Hästarna benämndes också som "Killebergshästar" Brio saluförde dessa hästar från 1907 - 1960.1)

Referenser

  • 1.Inga Kindblom. Göingehästen, Sveriges mest sålda leksak. Kristianstads Läns Museum
  • Eget bildmaterial